D6CAD9FA-3F48-4B41-9830-4C8F95EB452A.PNG

Sovitin tänään omaa tavoitehamettani. Olin sen joskus kesällä nykäissyt kiinni ja todennut, että se hätinä mahtuu. Vasemman puoleinen kuva on viime tammikuulta kuukausi ketoruokavalion aloittamisen jälkeen. Nyt päätin vuosipäivän kunniaksi ottaa virallisen jälkeen-kuvan aamun sinivalossa. Ja kyllä - tilanne on edelleen sama: hätinä menee vetskari kiinni. Ensin mietin, laitanko kuvaa kun vatsa pursuilee, mutta sitten totesin, että Oma mieli: Älä anna sen hämätä. Hameen ostosta on 15 vuotta, joten kyllä naisen vartalo kuitenkin vähän muuttuu. Käännän siis tämän nyt näin - hyvä minä - samassa ollaan kuin kesälläkin. Hame on siis kokoa 36 eli aika sippoinen.

Suurin vastustaja painonpudotuksessa on oma mieli. Näin se vaan on. Oma mieli arvostelee sinua, kun olet heikoimmillasi. Oma mieli unohtaa sopimasi säännöt. Oma mieli rikkoo jo hyväksi opitut rutiinit. Oma mieli ei pysy painonpudotuksessa mukana. Parisuhteeltakin odotetaan enemmän kuin mitä teemme itsellemme. Tämän viikon postaus on kohdistuu mielen liikkeisiin ja tavoitteellistamiseen sekä siihen kuinka hyvää oloa terveelliset elämäntavat tuovat.

  1. Raivo pois - ilo tilalle

    Elämäntapoja muutettuani aloin nopeasti voida ihan käsittämättömän hyvin. Varmaan 95% vastaa kysyttäessä painonpudotuksen vaikutuksista, että mieli on parempi. Hyvin syöminen ja liikunta vaikuttavat paitsi kehon koostumukseen myös aivoihin. Aivot saavat liikkumisesta endorfiinejä ja kasvisten runsas käyttö on yhteydessä aivoterveyteen. Oma suosikkini aivoille ovat myös hyvälaatuiset rasvat. MCT-öljyä syön aamuisin lusikallisen ja se saa aivot toimintaan. Muuhun ruoanlaittoon sitten oliiviöljyä. Enkä oikeastaan tarkoita edes pelkkää terveysnäkökulmaa vaan pirteyttä ja iloisuutta. Voiko olla, että painonpudotuskin on positiivinen kierre? Usko siis tuloksiin ja nauti hyvästä olosta!

  2. Visualisointi

    Itse sain painoa pudottaessani paljon mielihyvää tavoitetta kohti menemisestä. Monesti oma pää (ja silmä) ei edes pysy painon perässä. Isoja muutoksia tulee ja positiivisia kommentteja satelee, mutta itse ei näe. Kannattaa käyttää tavoitetilan visualisointiin aikaa. Ihan konkreettisena harjoituksena voit miettiä vaikka:

    1. Miltä näytät (kasvot, käsivarret, vatsa, reidet, pohkeet)? Kannattaa miettiä ihan yksityiskohtiakin.

    2. Mitä puet päällesi? Onko sinulla jokin tyyli, johon haluaisit pukeutua, muttet vielä ‘kehtaa’?

    3. Miltä olosi tuntuu ja mitä teet? Pukeudun treenivaatteisiin ja näytän hyvältä pyöräillessäni kylille. Pukeudutko kenties unelmien kesämekkoon ja kutsut ystävät kylään? Miltä ihan fyysinen vointisi ja liikkumisesi tuntuu?

      Nämä unelmat ovat tärkeitä. Aivot lähtevät toteuttamaan unelmia, kun syy muutokseen on aidosti merkityksellinen ja on selkeä halu tehdä muutos. Hesarissa oli tästä hyvä artikkeli tänään. Konkreettiset listaukset toimivat ainakin itseni kohdalla. Hyvä puoli visualisoinnissa ja tavoitteen listauksessa on myös se, että siihen pystyy palaamaan. Ajan mittaan asiat mielessä laimenevat ja tulee muita tärkeitä asioita siihen elämäntapamuutoksen kylkeen kolkuttelemaan. Silloin voi sopivassa kohdin palata omaan suunnitelmaan. Ei missään nimessä siis kannata luovuttaa. Raiteille palaaminen on aina helpompaa kuin raiteiden löytäminen.

  3. Rutiinien muodostaminen

    Rutiinien muodostaminen vie aina hetken aikaa, mutta se on elämäntapojen muuttamisessa ehkä se tärkein juttu. Rutiinit palkitsevat hyvinvointina ja ehkä myös mun mielestä poistavat osan ikuisesta päätöksenteon tuskasta. Syön aina saman aamiaisen. Vaihtelen vain marjoja. Toisaalta korona-kotoilun myötä minulla on ikävä hotelliaamiaisia ja kahvila-aamiaisia - poikkeuksia rutiineista.

    Rutiinin muodostaminen vie aivoilta yleensä aikaa ainakin 3 viikkoa. Toiset rutiinit pidempäänkin. Vaatii siis aika lailla sinnikkyyttä muuttaa rutiineja, mutta lopputulos palkitsee tietynlaisena hyvinvoinnin automaationa. Jos mietin varsinkin ruokavalioasioita, niin itselleni ja rutiineilleni on ollut hyötyä siitä, että käyn itse kaupassa ja laitan itse ruoan pääosin. Kannattaa ehkä panostaa tämän asian tutkimiseen aikaa, jos ihan oikea tapojen muuttaminen kiinnostaa eikä pelkkä kuuriluontoinen dieetti. Just saying, mutta en usko, että valmisruokaan turvautumalla pystyy pysyvästi muuttamaan elämäntapoja. Toki esim. kaupan salaattibaarit ovat välillä mullekin parasta, jota voi hetkessä saada.

4F7AE288-CB17-4F4F-92C3-BDE5AD4487AA.jpg

Punajuuri-vuohenjuusto-pestopiirakka

Pohja:

1 dl pofiberia

100 g juustoraastetta

1/2 tl leivinjauhetta

1 kananmuna

2 rkl kermaa
Täyte:

200 g esikeitettyä punajuurta

1 vuohenjuustotanko

pestoa

3 kananmunaa

1 prk creme fraichea

mustapippuria

Sekoita kaikki pohjan ainekset kulhossa ja painele vuoan pohjalle. Esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia ja anna pohjan jäähtyä ennen täytteitä.

Leikkaa punajuuret kuutioiksi. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja vaikka vielä puoliksi ja asettele punajuurikuutioiden joukkoon. Riko kananmunat kulhoon ja riko rakenne haarukalla ja sekoita purkillinen creme fraichea ja mustapippuria joukkoon. Kaada seos punajuurien päälle. Tiputtele pikkulusikan kärjellä pestoa klönteiksi piirakan pinnalle. Paista uunissa 20 minuutin ajan.

Tein ennen joulua tällaisen punajuuripiirakan, mutta tämän piirakan esikeitetyt punajuuret helpottivat kuitenkin hommia. Superhelppoa - Ei tarvittu paistinpannua pehmentämiseen tai edes kuorimaveistä. Esikeitettyjä punajuuria myydään vakuumipussissa ainakin Lidlissä ja Prismassa. Pohjan resepti on Keto-pariskunnan Keto herkut -kirjasta. Vahva suositus tälle herkulle.

Viime aikoina on kohistu paljon kehopositiivisuudesta. Olen lukenut tästä teemasta lähinnä instassa ja mietin kehtaako enää kirjoittaa painonpudotuksesta ja elämänmuutoksesta. Mutta tulin siihen tulokseen, että kehopositiivisuutta on olla arvostelematta kenenkään painoa tai valintoja. Olla tyrkyttämättä omia näkemyksiään tai olla neuvomatta laihduttamaan.

Tuolla yllä kun kirjoitin, että hyvä ravinto ja liikunta tuovat mulle iloa elämään, niin en olisi ikinä ennen muutosta kuvitellut kuinka paljon. Ja siitä kuinka pitää elää ja syödä arvojensa mukaisesti. Ja vaikka muutokset monesti näkyvät ulkoisesti, niin hyvä olo tuntuu sisällä ja pitää muuttaa myös pään sisustaa. Pelkkä ulkokuoren hiominen ei riitä ihmisen onnellisuuten.

Pakkasterkuin, Anna

Edellinen
Edellinen

Liikunta-kakkulat päähän

Seuraava
Seuraava

Pätkänä vai pitkänä?