Liikunta-kakkulat päähän

89D96690-78B2-4535-BBF8-6710FBF6CB06.PNG

Olen itse kokenut aina, etten ole kovin liikunnallinen. En loistanut koulun liikuntatunneilla ja minut valittiin viimeisimpien joukossa joukkueeseen. Olin kyllä aika puuhakas ja kouluun mentiin pyöräillen, mutta ehkä siitä lähtien oma linssini liikuntaan on ollut se, etten ole siinä kovin hyvä. Luulen, että loin tämän imagen siitä, että olen silloin jo verrannut suoritustani omiin ikätovereihini. Tiesin kuka on notkeampi ja kuka taas voittaa juoksukilpailun. Lisäksi omassa ikäluokassani arvojärjestys tehtiin monesti juuri kapteenien valitsemana tai kilpailujen perusteella.

Muistan myös tytöt, jotka valittiin omalta luokaltani jälkeeni. Onneksi siis Kesämäen hiihtokilpailuissa oli vain kolme osallistujaa sarjassa, niin sain kolmannella sijalla lusikan. Perusta tälle liikunnallisuuden ajatukselle muodostuu siis aika aikaisin. Lukioikäisenä aloitin salilla käymisen ja siitä tykkäsin. Opiskeluaikana mukaan tulivat myös jumpat ja spinning, mutta tanssillisilla tunneilla en voinut käydä, koska pelkäsin olevani liian kömpelö.

Niin aikuisia kun ollaankin, katselen siis itseäni samoilla kakkuloilla kuin 7-vuotiaana. Me tarkastelemme itseämme usein linssien läpi ilman, että olemme niiden olemassaolosta tietoisia. Nämä linssit vääristävät tosi isolla todennäköisyydellä. En ollut edes ajatellut kuinka paljon tämä valmis sovitus on vuosien aikana vaikuttanut liikkumiseeni ja mielikuvaan itsestäni. Nyt kyllä tulee mieleen esimerkki jos toinenkin, joilla olen rajoittanut tekemisiäni.

Ota kakkulat pois hetkeksi

Ota nyt kakkulat nenältä ja mieti hiukan itseäsi:

  • Miten sinä näet itsesi liikkujana?

  • Mitä tunteita sulle tulee liikunnan suhteen?

  • Liittyykö liikuntaan pakkoa tai epämieluisia muistoja?

  • Tykkäätkö hikoilusta ja hengästymisestä vai onko ajatus jo kauhistus?

  • Oletko notkea vai kankea?

  • Mistä lajeista pidät?

  • Mitä rohkeaa tai hurjaa haluaisit kokeilla?

  • Miltä tuntuisi omasta mielestä itselle hyvä kunto?

    Näitä asioita rauhassa tarkastelemalla saat näkökulmia omista ajatuksistasi, motiiveistasi. Parasta tässä kakkuloiden riisumisessa on se, että olet tässä tilanteessa liikunnallisesti tyhjä taulu. Itse luomasi esteet eivät pääse valtaan, vaan voit miettiä itse mistä pidät ja mistä löydät siihen aikaa. Suhtaudu rauhallisesti ajatuksiin inhosta ja vihasta. Nämäkin tunteet voi käsitellä ja laittaa sitten rauhaan.

10 asiaa, jotka jo tiedän liikunnasta

Ootko kuullut tällaisesta? Me kaikki tiedämme paljon liikunnasta - siitä, mitä pitäisi tehdä. Tee nyt 10 kohdan lista liikuntaan liittyvistä faktoista ja tavoista. Mitä hyviä vinkkejä muistat lukeneesi?

1. Kävelen portaat 2. Lounaslenkki 3. Tanssitunti Youtubesta 4. Venyttelyä 5. Kokeilen joogaa 6. 10 000 askelta päivässä 7. Lumikenkäilyä hiihtolomalla 8. Opettelen punnertamaan 9. Aktiivisuutta 300 kalorin edestä päivittäin 10. Hankin pakaralihakset.

Ideana on, että valitset omasta listasta vain mieleisimmät ja ne mihin haluat sitoutua. Missään nimessä ei tarvitse valita kaikkia, vain ne helposti saavutettavat ja itselle tärkeät. Näitä voi laittaa kalenteriin tai tehdä niistä omat tavoitteet.

Olisin nyt ehdottamassa tällaista ajatusta: Perusajatuksena omassa liikunnassa voisi olla hyvän tekeminen itselle. Kaikkihan me tiedämme, että liikunta on meille hyväksi, mutta silti pyristelemme vastaan. Vanhemmat sanovat monesti lapsilleen, että yritä vielä uudelleen. Älä lannistu vaikka et onnistu ensimmäisellä kerralla. Voisiko sitä antaa itselleen mahdollisuuden olla suoriutumatta täydellisesti? Vähän sellainen ilon kautta lähestyminen.

Tuosta tanssillisuudesta ja notkeudesta kun tuli puhe, niin yritän haastaa itseni tekemään Youtube-tanssitunnin. Ehkä pakotan itseni jopa katsomaan sen peilistä. Lupaan vetää sen naurukakkulat naamalla!

Olipa tavoitteesi mikä tahansa, muista palkinto. Onnistumisesta seuraa palkinto ja palkintokin on hyvä miettiä jo etukäteen. Oli se sitten vaikka kampaajakäynti tai uudet lenkkarit. Hyvin monen kohdalla tuntuu toimivan myös etukäteispalkintojen antaminen kuten esim. Oura-sormuksen tai älykellon hankinta.

Lämmin broileri-misosalaatti

99FC7177-D97C-4448-A434-E911565D7AEC.jpg

1 kukkakaali

1 punasipuli

1 pkt broilerin paistileikkeitä

Marinadi broilerille:

Öljyä, Srirachaa, Omenaviinietikkaa, suolaa, mustapippuria

Misovinegretti:

1 rkl misotahnaa

2 rkl sitruunamehua

2 rkl öljyä

1 rkl vettä

1 tl erytritolia tai hunajaa

Paksoi-salaattia

2 rkl seesaminsiemeniä

1 dl gari-inkiväärilastuja

Marinoi ensin kanat 30 minuutin ajan. Käytän usein marinointiin minigrip-pussia. Voit tehdä tämän ruoan pellillä. Leikkaa kukkakaali sopiviksi (suu)paloiksi ja viipaloi sipuli. Levitä pellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 20 minuutin ajan 200 asteessa.

Valmista misovinegretti sekoittamalla kaikki aineet kupissa. Kun kanat ovat kypsiä, viipaloi suupaloiksi ja sekoita misovinegretti kanojen, kukkakaalin ja sipulin joukkoon. Pilko paksoi ja sekoita salaattiin. Kaada päälle seesaminsiemeniä ja gari-lastuja.

Tämä kuuma-kylmä salaattiresepti löytyi Kotivinkki-lehdestä. Muokkasin kuitenkin reseptiä niin, että marinoin kanat ennen uunia, jotta sain lisää makua. Kypsensin kanat erikseen Airfryerissa, jotta sain rapsakan pinnan, mutta tulee ihan yhtä lailla uunissa yhdellä pellillä kasvisten kera. Jos mietit tuota misotahnaa, niin kannattaa hankkia. Se on todellinen umamipommi, jossa on kiva makusäväys.

Noihin alun liikuntamietteisiin palatakseni, eniten nautin liikunnan tuomasta hyvästä olosta. Kuinka monta hyvää ajatusta olen saanut lenkillä ja kuinka paljon jaksan aina instrastooreissakin hyvästä olosta hehkuttaa! Mielihyvään kun on koukussa niin liikuntaankin koukuttuu.

Nykyinen koululiikunta on varmaan jo erilaista ja en usko, että omana aikanakaan niillä metodeilla tarkoitettiin mitään pahaa. Voi lisäksi olla, että siitä ja sen seurauksista kärsivät enemmän me suorituskeskeiset. Tiedän silti, että nämä muistot ovat yhteistä aikalaisperimää meille vähemmän liikunnallisille tai meille jotka kuvittelemme olevamme vähemmän liikunnallisia.

Tehdään siis niin kuin on itsellemme hyväksi. Talvisia tekemisiä ja kokkausta voit seurata instagramissa: Positiivinen_kierre ja facessa. Uutiskirjeen tilaamalla tuosta alta saat blogin sähköpostiin.

Kirjoitathan kommentteihin omat liikuntatraumasi ja sen miten niistä selvisit!

Anna <3

Edellinen
Edellinen

Ketobrunssilla Hampton Bayssa

Seuraava
Seuraava

Miten voittaa oma pää?