Riittämättömyyden tunteesta

Kesälomallakin pyörii kaiken keskellä työelämään liittyviä tuntemuksia. Kävin eilen Tallinnassa ihanan coach-kollegani Annan kanssa. (Kurkkaa Annan eväät) Pohdin hänelle ääneen omaa yrittäjyyteen liittyvää riittämättömyyden tunnettani.

Kesäkuun viimeisessä omassa coachingissani toistelin useampaan kertaan, mitä minun pitäisi tehdä. Toistelin sanaa pitäisi. Lisäksi sanoin, että minun pitäisi sallia itselleni loma. Ajattelin silloin, että olen vain vähän väsynyt. Varmaan olinkin väsynyt työvuoden jälkeen ja silti minulla oli jomottava ajatus siitä, mitä työjuttuja minun pitäisi kesäloman aikana tehdä. Onneksi oma coachini Mari sai minut luopumaan niistä työnteon ajatuksista. En kuitenkaan silloin pohtinut sen syvällisemmin, mistä tuo ‘pitäisi’ oikein tuli.

Eilen sitten sattumalta sivusin aihetta ja sanoitin vastauksenkin ihan auttamatta. Olen tottunut aikaisemmin työntekijänä työelämässä pärjäämään. Olen niin sanotusti täyttänyt saappaani ja ansainnut palkkani. Nyt aloittelevana yrittäjänä, olen koko ajan takamatkalla. Moni kollegani tietää millaista taustatyötä, somea, myyntityötä ja kontaktointia ja materiaalien työstämistä yrittäjältä vaaditaan. Kaikki tämä ei sinällään edes tuota mitään vaan on ihan perusedellytys töiden saamiselle. Kun tuntee olevansa takamatkalla, lähden helposti vertailemaan itseäni muihin ja syyllistämään itseäni siitä, etten tee tarpeeksi.

Riittämättömyyden tunne tulee siis tuosta ajatuksesta, etten tee riittävästi, koska en vielä täytä noita ‘Työelämän saappaita’. Kuitenkin tiedän tekemäni työn määrän ja sen mitä olen parin vuoden aikana saavuttanut. Tiedän, mutta en aina muista :)

Tämä riittämättömyyden tunne taitaa päteä niin moneen meistä. Toinen kokee huonoa omatuntoa lapsien tai muiden ihmissuhteiden hoidon suhteen, toinen terveellisten elämäntapojen tai liikunnan suhteen. Tuo ainainen ajatus siitä, mitä pitäisi tehdä.

Olen onnellinen siitä, että löysin syyn tai sanoitin tunteen. Se on aina ensimmäinen konkreettinen asia eteenpäin menemiselle. Vasta kun käsissäni on jotain konkreettista, voin tarkastella sitä. Aiemmin tämä on ollut kummallinen möykky asia. Se on häirinnyt minua, mutta en ole tiennyt mikä se on. Olen itse sellainen, että monesti vasta puhuessani asioita julki, onnistun viisaasti sanoittamaan mistä on kyse. En omalla järkeilyllä ja pohdiskelulla pääse asioissa kuin ympyrää. Tämä on yksi syy miksi coaching tai tässä tapauksessa ystävyys auttaa.

Riittämättömyyden tunteen syitä

  1. Vertailu muihin: Vertailemme usein itseämme muihin ihmisiin, olipa kyse sitten ulkonäöstä, taidoista, saavutuksista tai sosiaalisesta statuksesta. Jos koemme, ettemme pärjää yhtä hyvin kuin toiset, se voi synnyttää riittämättömyyden tunnetta.

  2. Korkeat odotukset: Jos asetamme itsellemme liian korkeita tavoitteita tai odotuksia, emme välttämättä pysty saavuttamaan niitä, mikä saa meidät tuntemaan itsemme riittämättömiksi.

  3. Epäonnistumisen pelko: Pelko epäonnistumisesta ja virheiden tekemisestä voi estää meitä kokeilemasta uusia asioita tai haastamasta itseämme, mikä voi johtaa riittämättömyyden tunteeseen.

  4. Alhainen itsetunto: Jos meillä on alhainen käsitys omasta arvostamme ja kyvykkyyksistämme, on todennäköisempää, että koemme riittämättömyyden tunteita.

  5. Stressi ja paineet: Liiallinen stressi ja paineet työssä tai muussa elämässä voivat vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoomme ja aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta.

  6. Menneet traumatisoivat kokemukset: Jos olemme kokeneet aiemmin traumaattisia tilanteita, ne voivat jättää jälkensä itsetuntoomme ja aiheuttaa riittämättömyyden tunteita.

  7. Negatiivinen itsepuhe: Jos olemme tottuneet puhumaan itsellemme negatiivisesti tai kriittisesti, se voi vaikuttaa voimakkaasti siihen, miten koemme itsellemme riittäväksi.

On tärkeää tunnistaa näitä syitä ja työskennellä niiden parissa. Kerro kommenteissa alla, mistä asioista koet riittämättömyyden tunnetta ja vaikka mikä on auttanut sinua.

Anna <3

Ps.

Olisi aivan ihanaa, jos lähtisit pienesti mukaan Beredan porukkaan, jossa tarjoamme sinulle myös maksuttomia koulutuksia ja valmennuksia, työkaluja muutokseen sekä Facebook-ryhmässä että suoraan sähköpostiisi. Muutoksen tekijät on meidän yhteisömme nimi. Lähdetään rakentamaan siitä paras ja kannustavin ryhmä - EVER!

Jos haluat seurata positiivista kierrettä instassa ja facessa, niin käy seuraamassa.

Edellinen
Edellinen

Kesä ilman autoa

Seuraava
Seuraava

Manifestoinnista