Terveys markkinataloudessa

Olen tässä miettinyt muutaman päivän ja muutaman viikon ajan terveyden myymistä. Ensin silmiini sattui Terveystalon Nightingale -kampanja ja nyt hyvinvointipiirejä on parin päivän ajan ravisuttanut Sisäinen pullukka -kampanja, jonka Fitfarm humoristisesti lähetti asiakkailleen luomaan joulumieltä. Olen aikaisemmin kirjoittanut omasta terveyden mittaamisesta esim. Mitä mittausta (!). Olen mittauksessa itse aika innokas.

Tuntuu kuitenkin, että tämä terveyden mittaaminen tuottaa ihmisille myös syvää ahdistusta. Arman Alizad julistaa Terveystalon mainoksessa, että tulos 62/100 nousee vuoden sisään kahdeksaankymmeneen. Samasta aiheesta näin Linkedin-postauksen, jossa kundi oli aivan romuna omasta hyvinvointituloksestaan ja oli jo päättänyt, että täältä noustaan.

Mä täällä joulunalustunnelmissa mietin, että:

  1. Onko oikein, että ihmisiä romautetaan näillä tuloksille? Mikään ei tietysti satu enempää kuin totuus, mutta toisaalta mieluummin totuus kuin aikaisempi hauta.

  2. Ottaako joku oman hyvinvoinnin todesta vasta, kun lääkäri sanoo. Taitaa olla vähän näin. Uskon, että monelle verikokeiden tulokset ovat herättelijä. Olin itse aikaisemmin verikokeiden välttelijä. Ajattelin, että en uskalla mennä, koska karu totuus olisi ollut siellä odottamassa. Pistin siis pääni puskaan.

  3. Onko pahaa oloa ja ahdistusta oikein markkinoida? Tuntuu ainakin nettikeskustelun perusteella, että ainakin tämä on lajina on tosi vaikea. Syyllistämisen sijaan olisi hyvä pysyä aitoudessa. Ihmiset ottavat nykyään aika hanakasti kantaa ja mielikin pahoitetaan. Toisaalta markkinoinnin tehtävä on herättää tunteita ja erottaa muista. Tämä on slippery slope :)

  4. Hyvä, että mitataan. Tietty säännöllisyys verikokeissa on ihan hyvä tapa varmistaa, että hommat on niin kuin luulee niiden olevan. Kuinka hyvä on se, että verikokeita on tuotu markkinaehtoisemmiksi ja kuluttajaystävällisiksi siten, että tulokset voi käydä itse ‘analysoimassa’ esim. Puhdissa. Tiedän, että lääketieteen ihmiset eivät kaikki pidä tätä oma-analysointia hyvänä asiana.

  5. Arvot ovat hyvinvoinnin taustalla se tärkein asia. Pysyvää muutosta tai pysyvää hyvinvointi ei voi saavuttaa, jollei tee itselleen pysyvästi hyvää oloa hyvän ruokavalion, liikunnan, levon ja tasapainon kautta. Olen kirjoitellut omasta arvotyöskentelystäni pysyvästi hyvään oloon viimeksi kesällä näin. Pysyvästi hyviä arvoja voi rakentaa esim. coachingin avulla. Tämä on mulle asiakastyössä hyvin tärkeä laji. Arvojen juurruttamisessa tietysti hetki kestää.

    Mun mielestä Syömishäiriö-liitolta oli hyvä aloite julistaa joulun ajaksi ruokarauha. Joulussa on niin paljon kaikkea, että jos jätetään syyllistäminen joulun ajaksi. Konvehti tai pipari maistuu paljon paremmalta ilman syyllisyyskuorrutetta. Toisaalta, jos olet päättänyt, että pysyt omassa ruokavaliossasi myös joulun ajan, niin mielestäni sekin kuuluu ruokarauhan piiriin.

    Mitä mieltä sinä olet mittaamisesta ja tämän hetken hyvinvointimarkkinoinnista?

Edellinen
Edellinen

2021 Inventaario

Seuraava
Seuraava

Jouluhaaste