Muutosvinkkejä 2 - suunnitelma

Tervehdys työkylästä Inkoosta! Kun maailma on sosiaalisesti seisahtuneessa tilassa, päätin vaihtaa pariksi päiväksi maisemaa ja työntekopaikan toiselle landelle. Tarjolla on koiranrapsutusta, saunaa, etätyöseuraa ja kävelylenkkejä. Tammikuu on edelleen se freshein kuukausi ja tänään se tarjoaa keväisesti paistavan auringon ja tippuvat räystäät.

Edellisessä lupasin tekniikan suunnitelman purkuun. Omalla kohdallani kävi nimittäin näin: Olin tehnyt ennen joulua inventaarin vuodesta 2021 ja samalla tein alustavan suunnitelman omasta työelämästä vuodelle 2022. Sitten joululoman ajan tavoite tuntui isolta möykyltä. Täytyy myöntää, että se vähän ahdistikin enkä oikein uskonut itseeni suunnitelman toteuttajana.

Viime viikon alussa lähdin purkamaan suunnitelmaa osiin ja lähdin aktiivimuodossa kertomaan mitä aion tehdä. Koska kyseessä oli koko vuodelle tehty tavoite, tuntui luonnikkaalta purkaa se osiin vuosineljänneksittäin. Se on riittävän pitkä aika siihen, että joskus vain jotkin kuukaudet ovat mahdottomia. Toisaalta se on sopivan kokoinen palanen siihen, että pääsee suunnitelmassa hyppäämään seuraavan osan toteuttamiseen.

Jos haluat tehdä tämän itse, koita saada joku kaveriksi, jolle lähdet aktiivimuodossa suunnitelmaasi kertomaan. Se voi olla kaveri, työkaveri tai vaikka eläinystävä. Aktiivimuodossa siksi, että kun ääneen kerrot ja ylöskirjoitat, mitä tulet tekemään, aivot lähtevät sitä jo puoliksi tekemään. Jos vain pyörittelet suunnitelmaa päässäsi, sille käy niin kuin monille ajatuksille ja tunteille, et pian enää muista niitä. Toinen tärkeä tässä suunnittelussa on se, että aivot eivät tunne ei sanaa eli älä turhaan kerro, mitä et tule tekemään. Suunnitelman aikataulu voi olla haluamasi, ei tarvitse olla vuosineljänneksiä.

Itse asetin jokaiselle vuosineljännekselle myös numeerisen tavoitteen tukemaan suunnitelmaani. Ne olivat sellaisia semikunnianhimoisia, eivät mahdottomia, mutteivät ihan helppojakaan. Tiedän sitten, olenko päässyt tavoitteeseen tai muokataanko tavoitetta seuraavalle vuosineljännekselle. Aion myös säännöllisesti sitten juhlistaa tavoitteeseen pääsyä. Ja olla itselleni armollinen niiden suhteen. 4. tammikuuta lähtevän junan reittiä kun ei voi ihan tarkkaan tietää määränpäähän.

Kannustajien hankkiminen ja uskon kasvattaminen

Koska kaikki muutos on haastavaa muista hankkia tavoitteillesi kannustajia. Mieti keitä nämä henkilöt voisivat olla, mutta ainakin puoliso ja muu perhe kannattaa omiin tavoitteisiin sitouttaa. He elävät kanssasi muutosta. Kannattaa hankkia myös muu tsemppari. Sisarus, sukulainen tai ystävä, joka uskoo sinuun ja luo uskoa. Negistelijät ja kateelliset kannattaa tältä listalta karsia pois. Hän voisi olla se, jolle kerrot suunnitelmasi. Voisit myös pyytää häntä sopivin väliajoin kysymään, mitä kuuluu ja miten sinulla menee.

Uskon kasvattaminen on projektissa se osuus, joka kannattaa myös kertoa niin itselle kuin tukihenkilöllekin. Mikä saa sinut uskomaan, että onnistut? Jollekin se voi olla vain, että koska olen päättänyt niin. Mieti tähän muutama muukin peruste, joka saa sinut onnistumaan. Onko se suunnitelman hyvyydessä? Onko se yksityiskohdissa? Lupaavatko uudet avautuneet mahdollisuudet jo tavoitteen toteutumista? Listaa nämäkin pahan päivän varalle.

Mulla on vihossa muistiinpanoja omista suunnitelmista ja palaan niihin aina silloin tällöin. Omista suunnitelmista tulee aina hyvä mieli, kun voi tarpeen tullen palata niihin lyijykynä muistiinpanoihin ja muistaa miksi näitä asioita tehtiinkään.

Jos tuntuu, että kaipaat apua tavoitteen asetantaan tai muutoksen suunnitteluun, voit varata ajan täältä. Varaa ensin ilmainen suunnitteluaika, niin jutellaan mitä voisimme tehdä. Kalenterissa on myös sunnuntaiaikoja, jos oma arkesi tuntuu hektiseltä.

Tilaa uutiskirje alta ja vahvista tilaus sinulle tulevasta sähköpostista. Lähetän sitten blogin sulle aina mailissa. Jos haluat seurata positiivista kierrettä instassa ja facessa, niin käy seuraamassa. Päivittelen viikon aktiviteetteja sinne. Instalivet jatkuvat helmikuun puolella.

Anna <3

Edellinen
Edellinen

Keskittymisestä

Seuraava
Seuraava

Muutosvinkkejä